Miksi ruutuaikaa kannattaa rajoittaa?

Jokainen millenniaali, joka on käynyt koulunsa tietokoneen ja internetin jo nostettua suosiotaan muistaa varmasti, kuinka aikaisemmin koulussa ohjeistettiin lapsia aina korkeintaan kahden tunnin ruutuajasta päivittäin. Monen kodissa tästä saatettiin ennen älylaitteita pitää jopa kiinni: saattoi olla niin, että tietokonetta sai käyttää päivittäin vain valvotusti kahden tunnin ajan. Älylaitteiden tultua ryminällä osaksi ihmisten elämää tämä kaikki koki kuitenkin kolauksen ja lopulta muutokset päätettiin heittää romukoppaan uuden elämänrytmin tieltä. Nykynuorten ja lasten ohjeistukset näyttävätkin varsin erilaiselta kuin ne vähän yli kymmenen vuoden takaiset. Mikä on muuttunut, ja ovatko nämä muutokset hyvä vai huono asia?

Ruutuaika on moninkertaistunut viime vuosina
Älylaitteet ovat muovanneet maailmaamme monilla eri tavoilla. Niiden avulla monet jokapäiväiset askareet ovat nopeutuneet ja käyvät kaikki helposti samalla laitteella. Älypuhelimen avulla käy nykyään helposti yrityslainan hakeminen, elokuvien katselu, laskujen maksaminen, pelien pelaaminen ja vaikka sosiaalisen median selaaminen ja koulutöiden tekeminen. Voidaan karkeasti jopa arvella, että nykyisin suurin osa ihmisten hereilläoloajasta vierähtää älylaitteen kanssa netissä. Ensimmäisen kerran älylaitetta käytetään useasti heti aamulla herätessä, kun älylaitteseen yhdistetty herätyskello herättää aamulla uuden päivän seikkailuihin ja viimeisen kerran illalla, kun seuraavan aamun herätys asetetaan päälle. Tähän väliin mahtuu myös useita tunteja älylaitteen käyttöä monenlaisiin tarpeisiin ja usein monet huomaavatkin sormien hipelöivän älypuhelinta aina silloin, kun pienikin tylsä hetki yllättää.

Vaikka älypuhelinta ja nettiä käytetäänkin nykyään pääasiassa viihteeseen, on se nykyisin iso osa myös monia töitä sekä oppimista. Koulut ja monet työpaikat siirtyvät hurjalla vauhdilla joko osittain tai jopa täysin sähköisiin järjestelmiin, joiden parissa työntekijöille tai koululaisille tulee pelkästään koulun ja töiden myötä jopa 8 tuntia ruutuaikaa päivässä. Tämä on hurjan paljon etenkin pienemmille koululaisillle, joiden silmät ovat vasta kehittymässä. Kun tähän lisätään vielä kotona suoritettu internetin viihdekäyttö, tulee todellisesti päivittäisestä ruutuajasta melko karua katsottavaa.

Yllättävää on ehkä sekin, että ne ihmiset, jotka ovat käyneet koulunsa selluloosan ja elektroniikan vallankumouksen taitekohdassa, raportoivat useimmiten suosivansa paperisia kirjoja ja paperilla tehtyä oppimista. Usein paperi on koettu helpommaksi tavaksi ja elektronisten kommervenkkien katsotaan olevan vain asioiden turhaa monimutkaistamista. Kun tähän lisätään teknologian jatkuva temppuilu sekä luonnollisesti myös silmien väsyminen ja näön heikkeneminen pitkän ruutuajan seurauksena, ei ole ollenkaan ihme, että moni ei ole ollut kovinkaan mielissään digitalisaatiosta ja sen sivutuotteista.

Pidä ruutuaika kurissa
Ei liene kenellekään yllätys, että liian pitkään ruudun ääressä päivittäin vietetty aika vaikuttaa huomattavasti terveyteen moniltakin eri osin. Juuri tästä syystä kannattaa yrittää vähentää ruutuaikaa kaikin mahdollisin tavoin kotona esimerkiksi lapsen osalta. Aseta kodin laitteisiin ajastimet tai esimerkiksi sinivalosuodattajat, jotka tekevät ruutuajan käytöstä turvallisempaa sinulle ja perheellesi.