Television katseluetäisyys

Jokainen varmasti muistaa entisaikojen varoittelut television katselusta liian lähellä ruutua. Nämä varoitukset pohjautuvat vanhanaikaisten putkitelevisioiden kuvatekniikkaan, jota liian läheltä katsomalla alkoivat kuvan vaakajuovat erottua selkeästi ruudulla. Tämä tuotti katsojalle helposti päänsärkyä. Monia saattaa järkyttää, että uudenaikaisten Full HD -televisioiden ihanteellinen katseluetäisyys on noin 1,4 kertaa ruudun halkaisija, eli televisiota pääsee katselemaan yllättävänkin läheltä. Moni katseleekin vanhoille suosituksille uskollisena televisiota turhan kaukaa nykyaikaisten teräväpiirtotelevisioiden aikakautena, ja teräväpiirtoruutu mahtavan tarkkoine yksityiskohtineen menettää merkityksensä. Mitä suurempi tv-ruutu on, sitä kauempaa sitä sietää katsoa, mutta mitä tarkemmasta tekniikasta on kyse, sen lähempää ruutua olisi syytä katsella. Parhaimman katselukokemuksen saat ostamalla niin suuren televisioruudun kuin luottokorttisi vain sallii.

Teräväpiirtotelevision laatu ja koko määrää katseluetäisyyden

Kuluttajalehti suosittelee useamman metrin katseluetäisyyttä, mutta itse asiassa katseluetäisyys riippuu tv-ruudun koosta ja tarkkuudesta. Esimerkiksi 42 tuumaisen television katseluun suositellaan 1,6-2,7 metrin etäisyyttä, mutta 75 tuumaista televisiota katsellessa suositusetäisyys pomppaa jo 2,9-4,8 metriin. Tosin liian läheltäkään ei old_tvruutua kannata ryhtyä katselemaan. Suurta ruutua katsellessa turhan läheltä yksittäiset kuvapisteet eli pikselit erottuvat kuvasta, eikä katselukokemus tässä tapauksessa enää ole parhaimmillaan. Koon lisäksi on tärkeää ottaa huomioon, että kaikki teräväpiirtotelevisiotkaan eivät ole samanarvoisia: Full HD -televisioissa on noin 2 miljoonaa kuvapistettä, mutta uusimmissa Ultra HD -televisioissa kuvapisteitä onkin jo 8 miljoonaa. Tämä tuo huomattavan eron katselukokemukseen ja -etäisyyteen. Jos 55 tuumaista Ultra HD -televisiota katselee kolmen metrin päästä, ei eroa Ultra HD:n ja Full HD:n välillä enää juuri huomaa, jolloin olisi ollut sama säästää rahaa ja hankkia tavallinen Full HD -tason televisio. Esimerkiksi 60 tuumaista Full HD -televisiota suositellaan katseltavaksi 2,3-3,8 metrin etäisyydeltä, mutta jos kyseessä on Ultra HD, tippuu suositusetäisyys vain 1,5-2,3 metriin. Ultra HD -televisiota sietää katsella lähempää, sillä yksittäisten kuvapisteiden erottamiseen vaaditaan paljon pienempää välimatkaa verrattuna Full HD -ruutuun.

Myös katselukulmalla on väliä

Yleisesti ottaen sopiva etäisyys televisionkatseluun on sellainen, josta koko kuvaruudun tapahtumia pystyy seuraamaan samanaikaisesti, mutta yksityiskohdat erottuvat selkeästi. Huomioi myös, että katselukulma saattaa aiheuttaa muutoksia kuvan väreissä, eli parhaan katselukokemuksen saavuttamiseksi onkin parasta katsella televisiota mahdollisimman keskeltä ruutuun nähden. Jos suunnitteilla on leffailta suurella kaveriporukalla, on parasta valita katseluun ruutu, joka ei ole taivutettu reunoistaan katselijaa “ympäröiväksi”, sillä silloin reunoilla istuvien katselukokemus on huomattavasti köyhempi kuin keskellä istuvilla. Tässä tapauksessa huoneen koon salliessa voidaan siirtää ruutua kauemmaksi katselijoista, jolloin kaikki pääsevät suunnilleen ruudun keskelle, mutta tuolloin kuvan tarkkapiirtoiset yksityiskohdat saattavat jäädä huomaamatta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että parhaan mahdollisen television ostaminen olisi turhaa, sillä Ultra HD -ruudun tarjoama erinomainen väriskaala ja kontrastit erottuvat katselijan silmään kauempaakin. Oli kyseessä sitten Full HD tai Ultra HD, 32 tuumainen tai 75 tuumainen ruutu, varmaa on ainakin se, että vanhanaikaiset suositukset katseluetäisyydestä voi huoletta jättää unohdettavien asioiden listalle. Kyseessä oli näiden suositusten aikana täysin erilainen tekniikka kuin nykypäivän televisioruuduissa.