Luovia AV-projekteja

Varsinkin nyt, kun jokainen taistelee keksiäkseen uutta tekemistä kotioloissa, on hyvä miettiä pientä jännää audiovisuaalista puuhaa. Tässä pieni vinkkilista kyllästyneelle:

Mikä olisi hauskempaa kuin katsella aivan itse käsikirjoittamasi, kuvaamasi, ohjaamasi ja näyttelemäsi elokuva upealta, juuri asennetulta teräväpiirtoruudulta? No, rehellisesti sanottuna varmasti aika moni muu asia, mutta jos mukana on oikea porukka voi tämä projekti olla yksi ikimuistoisempia. Älypuhelimien kamerat ovat niin kehittyneitä, että niiden avulla saa aikaiseksi aivan kohtuullista jälkeä.

Aloita kirjoittamalla käsikirjoitus. Mistä sinun tarinasi kertoo? Kuka on sen sankari? Missä se tapahtuu? Kun käsikirjoitus on kasassa, ei muuta kuin kamera esille ja kuvaamaan. Videonkäsittelyohjelmia löytyy useassa eri muodossa, esimerkkinä iMovien avulla editoiminen on hyvinkin yksinkertaista.

Tässä projektissa tarvitset kamerapuhelimen, tietokoneen ja editointiohjelman.

Oletko koskaan miettinyt, miksi sinusta ei tullutkaan rokkitähteä? Noh, ei se mitään, suunnitelmathan tuppaavat muuttumaan, mutta nyt jos milloinkaan on helppoa tuottaa oma albuminsa. Tämä projekti vaatii hiukan musikaalista taitoa, mutta jos kitaran rämpytys luonnistuu ja laulaminen ei kammota, niin oikean laitteiston avulla pääset jo pitkälle.

Aloittavalle kotiäänittäjälle löytyy rutkasti ohjeistoa netistä. Yksinkertaisimmillaan kotistudiosi varustelu on seuraava:

Mikki ja teline, tietokone äänitysohjelmistolla (esim. Garageband, ProTools, Reaper, AudaCity) sekä USB-äänikortti, jonka avulla yhdistät mikrofonin tietokoneeseen.

Tähän projektiin saa halutessaa uppoamaan mukavasti rahaa, joten lisäbudjetti Rahalaitos.fi:ltä saattaa olla ajankohtainen.

Tämä projekti on hiukan edistyneemmille audiointoilijoille, joille elektroniikka ja juottaminen ovat jo tuttuja taikka niille, jotka ovat valmiita oppimaan ennen itse äksöniä. Vanhat elektroniikkaromut saattavat jäädä nurkkiin pyörimään, kierrätyskeskuksellekaan niitä ei ole saanut vietyä, mutta entäs jos korjaisitkin ne itse! Sitten ne voikin lahjoittaa toimivina eteenpäin, kun olet vihdoin oppinut, kuinka eri osaset vaikuttavat sen romuradion äänentuotantoon. Tai ei sitä sitten enää anneta pois, vaan siihenhän voi jo alkaa keksiä aivan omia modauksia.

Sähkölaitteiden kanssa operoiminen on haastavaa, joten olethan varma ennen toimeen ryhtymistäsi, että ymmärrät kuinka juottaminen onnistuu parhaitenja mitä varotoimen piteitä on hyvä noudattaa kunkin laitteen kohdalla.