Bassokaiuttimet

Nykyään musiikki ympäröi meitä lähes tahansa olemmekin. Suurimman osan aikaa tämä on taustamusiikkia ostoskeskuksissa, busseissa ja ravintoloissa, jonka kuulemiseen meillä ei ole vaihtoehtoja. Jos muiden valitsema taustamusiikki ei kuitenkaan miellytä, sen voi vaihtaa kädenkäänteessä omaan mieleiseen versioon älypuhelimesta, iPodista tai vaikka sitten perinteisesti radiosta omien kuulokkeiden kautta. Musiikin tietoisesta kuuntelusta ja usein sen vähemmän tiedostetusta automaattisesta kuulemisesta on tullut niin arkipäiväistä, ettemme usein edes huomaa, kuinka suuren osan päivästä kuulemme musiikkia eri paikoissa. Ja puhumattakaan siitä, miten musiikki meihin vaikuttaa. Yllättävää kyllä, musiikin kuuntelulla on terveysvaikutuksia, sellaisiakin, joita emme arkipäiväisessä musiikinkuuntelutilanteessa tule ajatelleeksi.

Iloista musiikkia sydänterveydelle, rauhallista uniongelmiin

Erilaiset musiikkityypit vaikuttavat moniin kehon toimintoihin eri tavoin, joten ole tarkkana musiikkigenresi valinnassa. Rauhallisen musiikin kuuntelu todistetusti rentouttaa ja lievittää stressiä sekä edistää nukahtamista, äärimmäisessä tapauksessa jopa leikkaussalissa. Cleveland Clinicin tutkijat saivat selville, että Parkinsonin taudista kärsivät potilaat olivat paljon rauhallisempia aivoleikkauksessa kuunnellessaan rauhallista musiikkia verrattuna rytmikästä musiikkia kuunnelleisiin potilaisiin. Potilaat olivat leikkauksissa hereillä, mutta rauhallista musiikkia kuunnelleet potilaat jopa nukahtivat leikkauspyödälle kesken leikkauksen. Rauhallinen musiikki rauhoittaa lähes missä tahansa tilanteessa, kuten esimerkiksi tienpäällä, koetilanteessa, opiskellessa tai stressaavassa työtilanteessa. Iloisella musiikilla on myös omat terveysvaikutuksensa. Marylandin yliopiston tutkimuksen mukaan iloista musiikkia kuunnelleiden koehenkilöiden verisuonet laajenivat ja veri pääsi kiertämään suonissa vapaammin ja se taas pitkällä aikavälillä voi vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tutkimuksessa havaittiin myös, että musiikilla, jonka koehenkilöt kokivat ahdistavaksi, oli päinvastainen vaikutus verisuoniin. Ahdistavan musiikin tiedetään yleisesti myös laskevan mielialaa, kun taas iloinen ja reipas musiikki antaa puhtia esimerkiksi urheilusuorituksiin ja vaikka työntekoon. musiikin suoratoistopalvelut valtaavat markkinoita, joten kaikenlainen musiikki on nyt ulottuvillasi helpommin kuin koskaan. Vain yhdellä klikkauksella voit tehdä suuren eron terveyteesi ja mielialaasi.

Rauhallisen musiikin kuuntelu voi auttaa nukahtamaan

Subwoofer tuo kotiteatterielämykseen syvyyttä ja voimakkuutta

Musiikki vaikuttaa voimakkaasti mielialaan ja voi voimistaa erilaisia tunnetiloja. Arkipäiväisimmässä muodossaan tämän voi huomata käymällä elokuvissa: surullisen kohtauksen tunnetta voimistetaan usein herkällä mutta kiihkeällä klassisella kappaleella, ja taistelukohtaukseen liitetty matalabassoinen kappale taas antaa kohtaukselle voiman tunnetta. Saadakseen voimakkaan elokuvakokemuksen ei välttämättä tarvitse mennä elokuvateatteriin asti. Yhteishyvä-lehti laati oppaan kotiteatterin ostajalle parhaan elokuvakokemuksen saamiseksi kotisohvalla. Lehti kertoo, mitä onnistuneeseen kotiteatteripakettiin kuuluu: laadukas kuvantoistolaite ja totta kai HD-televisioruutu tai videotykki, sekä ohjelmalähde, kuten blu-ray-soitin. Äänipuolella kotiteatterin olennaisia osia ovat kaiuttimet, joita voi olla kahdesta yhdeksään kappaletta paketista ja laadusta riippuen, vahvistin ja subwoofer. Kaiuttimet jakautuvat pääkaiuttimiin, keskikaiuttimiin ja takakaiuttimiin. Niillä yritetään simuloida elokuvateatterin surround-ääntä. Kaiuttimet eivät kuitenkaan pääse oikeuksiinsa ilman vahvistinta: vahvistin nimensä mukaisesti vahvistaa ääntä ja sen laatua. Yksikään kotiteatteri ei kuitenkaan tunnu elokuvateatterilta omassa olohuoneessa ilman subwooferia. Subwoofer korostaa ja tuo esiin matalammat äänialat sekä basson, mihin pääkaiuttimet eivät yksin kykene. Subwoofer tuo äänimaailmaan voimaa, dynamiikkaa ja syvyyttä. Kun kotiteatterin äänentoisto on kohdallaan, on jokainen elokuvaelämys astetta mehukkaampi, mutta myös normaali musiikinkuuntelu kipuaa uusiin ulottuvuuksiin.