Liian korkea desibelitaso voi vahingoittaa kuuloa

 


Lasten kanssa on hauska käydä konserteissa, festivaaleilla ja muissa tapahtumissa. Useimmat vanhemmat ovat kuitenkin erittäin huolissaan siitä, mitä kova meteli tekee lapsen kuulolle. Se voi vahingoittaa myös aikuisen kuuloa, joten esimerkiksi festivaaleilla täytyy olla tarkkana.

Pitkään jatkuva kova melu on haitallista kuulolle. Ongelmia ei ilmene välttämättä heti ja voi olla, että ongelmat eivät näy vielä muutaman vuoden päästäkään. Varmaa kuitenkin on, että kun kuulo alkaa kerran heikkenemään, se ei siitä enää palaudu.

Kuulon heikentyminen voi johtua liian kovasta melusta

Ikääntymisen lisäksi liian kova melu on yleisin kuulon heikkenemisen syy. Melun aiheuttaman kuulon heikentymä on siinä mielessä vakava tila, että kuulo ei koskaan palaudu ennalleen. Äkillinen, poikkeuksellisen voimakas ääni saattaa aiheuttaa mekaanisen vamman sisäkorvaan. Toinen tyyppi on krooninen meluvamma, joka aiheutuu pidemmän aikaa jatkuneesta äänestä, esimerkiksi vuosia kestäneestä työmelusta.

Nuorena voi ajatella, ettei musiikin kuunteleminen kuulokkeilla vaikuta omaan kuuloon mitenkään, mutta tämä ei ole totta. Jos musiikkia kuunnellaan kuulokkeilla säännöllisesti, nopeuttaa se äänen kuulemisen heikentymistä. Nuoret eivät kuitenkaan monestikaan ajattele asiaa, vaan he jatkavat kovaäänisen musiikin kuuntelemista. Samaa tapahtuu festivaaleilla. Siellä musiikki tulee kovaäänisistä niin suurella volyymilla, että on ainoastaan järkevää käyttää korvatulppia.

Kuuloliitto onkin laatinut tiedotteen, jossa suositellaan korvatulppien käyttöä aina festivaalialueella ollessa. Korvatulppia käyttämällä voidaan säästyä kuulon heikentymisen lisäksi muiltakin ikäviltä kuulosairauksilta, kuten vaikkapa tinnitykseltä.

Lapset voi silti ottaa mukaan festivaaleille

Vaikka festivaaleilla onkin melua, voi lapset ottaa silti mukaan. Täytyy kuitenkin muistaa hommata lapsille sopivat kuulosuojaimet, jotta melu ei pääse yllättämään. Lapsen jaksamista täytyy ajatella muutenkin. Koska perheen pienin ei välttämättä jaksa kävellä ja seisoa koko päivää, esimerkiksi kolmipyörä on hyvä ratkaisu pulmaan. Useimmat festivaalit antavat tuoda kolmipyörän alueelleen, mutta jos sitä ei saa viedä, voi jonkinlaiset rattaat olla paikallaan.

Lapsi kyllä viihtyy festivaaleilla ihmisiä ja musiikkia kuunnellen. Kun muistaa pitää huolta riittävästi ruoan ja veden saannista, on festivaalipäivä oikein onnistunut. Kannattaa ottaa huomioon, että päivän ohjelma on suunniteltu perheen pienimmän ehdoilla. Hänen kanssaan festivaaleilla ei siis välttämättä pääse katsomaan niitä omia suosikkejaan, vaan silloin mennäänkin katsomaan silmäterän suosimia laulajia ja yhtyeitä. Musiikkitapahtumiin ei monestikaan ole alaikärajaa, ja usein aivan pienet vauvatkin ovat tervetulleita. Tärkeintä on vain muistaa pitää huolta lapsen kuulosta!